METODOLOGIES APLICADES

Mètode Gordon

posa l’accent en el reconeixement i comprensió dels patrons tonals com a base per a adquirir habilitats musicals sòlides

Mètode Suzuki

En aquest mètode, la música i la pràctica instrumental es converteixen en eines altament motivadores

Mètode I-Musi

mètode d’aprenentatge musical, progressiu, dinàmic i lúdic, i adaptat a les noves tecnologies

Contacte

C/ Pío XII 40
Ontinyent, Valencia

962 914 224

Uneix-te al nostre projecte formatiu
Som + que música
Patrocinador oficial de totes les nostres activitats

Amb la col.laboració de la Conselleria d´Educació, Cultura, Universitats i Ocupació

MÈTODE GORDON

La Teoria de l'Aprenentatge Musical (MLT)
(DE 0 A 3 ANYS)

En AD LIBITUM, som conscients que la música va més enllà de ser un mer art. Coneixem els seus beneficis en qualsevol etapa de la vida i, especialment, en la infància. Per això, independentment dels plans que tinguem o no per als nostres fills, la música hauria de formar part des dels seus primers dies de vida.

La música estimula el pensament creatiu, la imaginació i la memòria, afavoreix el desenvolupament del llenguatge, ajuda als xiquets a desenvolupar habilitats motores com a coordinació i equilibri, ajuda a expressar emocions i a gestionar els sentiments i a desenvolupar habilitats de treball en equip i lideratge, entre altres. Començar en edats primerenques maximitza aquests i molts altres beneficis.

Per a això, en AD LIBITUM, treballem amb el mètode Gordon, desenvolupat pel psicòleg i músic estatunidenc Edwin E. Gordon, el qual es basa en l’estimulació musical a partir del moment del naixement, amb un enfocament pedagògic que se centra en el desenvolupament auditiu i la comprensió musical a través de patrons melòdics, rítmics i tonals, alhora que es gaudeix del moviment lliure.

Enfocament principal

El seu enfocament principal és l’entrenament auditiu des de les etapes inicials, proporcionant un entorn musical enriquit (amb exposició a diferents estils i gèneres) que desenvolupe el seu pensament musical (AUDIATION) abans de la lectura i escriptura musical.

El mètode Gordon o també anomenada Teoria de l’Aprenentatge Musical (MLT), posa l’accent en el reconeixement i comprensió dels patrons tonals com a base per a adquirir habilitats musicals sòlides. La participació activa i la improvisació són promogudes per a fomentar la creativitat i la comprensió intuïtiva dels conceptes musicals.

 

 

“Tots els individus tenen el potencial per a desenvolupar habilitats musicals a través de l’audició i la interacció musical”

Edwin E. Gordon

Característiques principals

Una de les característiques principals de la Teoria de l’Aprenentatge Musical (MLT) és comprendre que l’aprenentatge de la música es realitza de manera anàloga a l’aprenentatge de la llengua parlada. S’emfatitza la importància d’escoltar, cantar i comprendre la música abans de començar a llegir i escriure notació musical. Els estudiants participen activament en activitats de cant, improvisació i exploració sonora, la qual cosa els permet desenvolupar una connexió més profunda amb la música i el seu propi sentit musical.

 

A més, la MLT utilitza una sèrie d’etapes d’aprenentatge progressives que van des de l’escolta passiva fins a la improvisació i la composició actives. Això permet que els estudiants avancen al seu propi ritme i construïsquen una base sòlida d’habilitats musicals. Una cosa en la qual basem l’ensenyament en AD LIBITUM.

 

A les aules, la MLT s’aplica a través d’una varietat d’activitats i recursos. El nostre professorat, format en cadascuna de les metodologies que impartim, utilitza cançons amb i sense lletra, recitats rítmics, la veu com a instrument, jocs musicals, exercicis d’escolta, moviments corporals i exercicis d’improvisació per a fomentar la participació activa dels xiquets. A més, es promou l’aprenentatge col·laboratiu, on els estudiants treballen junts per a crear música i explorar diferents aspectes musicals.

T’agradaria conèixer més sobre el mètode Gordon?

MÈTODE SUZUKI

En AD LIBITUM, creiem en el potencial de tots i cadascun dels nostres alumnes i partim de que el talent és una cosa que s’educa i es desenvolupa; simplement cal fer-ho de la manera adequada per a cada persona. Per això, a més d’ensenyar als nostres alumnes de manera individualitzada, sempre busquem les metodologies adequades per a potenciar-ho.

La metodologia Suzuki és una d’elles. Una metodologia, també anomenada metodologia de “l’educació del talent” que va més enllà de ser un mètode pròpiament dit, sinó que es concep com una filosofia fundada en el respecte als xiquets com a persones i en el concepte que l’habilitat de la música no s’hereta, sinó que s’aprèn i es desenvolupa.

Antecedents

El Dr. Suzuki va observar que els xiquets aprenen a parlar la seua pròpia llengua, fins i tot reproduint els accents locals, amb gran exactitud, per al que es necessita una gran capacitat auditiva. Els xiquets estan embolicats pels sons de l’idioma de la seua mare des d’abans del seu naixement, la qual cosa li va portar a pensar que, si els xiquets estigueren envoltats de sons musicals, podrien desenvolupar una habilitat tan extraordinària en la música com la que desenvolupen en el llenguatge.

Més de 40 anys d’experiència han demostrat que Dr. Suzuki tenia raó. El mètode basat en la idea de l’aprenentatge de la llengua materna aplicat a la música, funciona!

A més, és aplicable a tots els països, demostrant que es tracta de principis naturals i universals.

 

“Tots els xiquets, sense distinció, tenen talent. Tan sols cal estimular-ho perquè puga sorgir”

Dr.Suzuki

Què és el mètode Suzuki?

Podem definir-ho com un mètode instrumental, basat en la idea de l’aprenentatge de la llengua materna, d’educació musico-integral, d’estimulació primerenca a partir dels 3 anys d’edat, que es fonamenta en la motivació constant de l’alumne, la participació activa del pare/mare i la immersió de l’alumne en un entorn lúdic-educatiu estimulant en el qual aprendre a tocar un instrument és tan senzill com aprendre a parlar. A més, aquest mètode es fonamenta en un triangle format per l’alumne, els seus pares i el professor.

 

En aquest mètode, la música i la pràctica instrumental es converteixen en eines altament motivadores destinades a desenvolupar en el xiquet actituds i capacitats com: la concentració, la memòria, l’oïda, els hàbits d’estudi diari, la motricitat fina i gruixuda; així com la seua autoestima i el seu talent. A més, ajudarà els xiquets a convertir-se en ciutadans lliurepensadors, cultes i sensibles, que, si decideixen ser músics professionals, hauran gaudit d’una educació primerenca de qualitat superior a la que es pot trobar hui dia en la majoria dels centres, que els dotarà de totes les eines necessàries per a afrontar amb èxit la seua futura professionalització; o, que si decideixen ser bons aficionats, ho seran de veritat i la música els haurà ajudat a desenvolupar aqueixes actituds i capacitats tan necessàries per a escometre qualsevol altra disciplina.

Punts fonamentals de la metodologia:

  • Importància del paper dels pares.

Els pares tenen un paper important com a “professors a casa” quan el xiquet aprèn a tocar un instrument. Per això, és necessari que un dels pares assistisca a la classe setmanal del xiquet. El professor comptarà amb ell per a exercir un paper extremadament actiu: li ensenyarà a prosseguir a la seua casa l’acció empresa durant la classe, amb la mateixa paciència que va tindre per a ensenyar al seu fill a parlar.

 

  • Començament primerenc.

Els primers anys són crucials en el desenvolupament dels processos mentals i de coordinació muscular del xiquet. Les capacitats auditives dels xiquets estan també en el seu apogeu durant els anys d’adquisició del llenguatge, per la qual cosa és el moment ideal per a desenvolupar la sensibilitat musical. L’escoltar música ha de començar en el naixement i l’entrenament formal pot començar a l’edat de tres o quatre anys, si bé mai és massa tard per a començar.

 

Aquesta arrancada precoç, entre els tres i els quatre anys, els ajuda a tindre una gran habilitat a una edat a la qual tradicionalment no eren considerats capaços de començar, a més de desenvolupar la concentració o la memòria entre moltes altres aptituds.

 

  • L’escolta.

Els xiquets aprenen a parlar en un ambient ple d’estímuls de llenguatge. Els pares poden també fer que la música forme part de l’ambient del xiquet, assistint a concerts i posant els enregistraments del repertori de Suzuki i una altra música. Això permet als xiquets absorbir el llenguatge de la música al mateix temps que absorbeixen els sons de la seua llengua materna.

 

 

 

 

  • Repetició.

Quan els xiquets aprenen una paraula continuen utilitzant-la alhora que agreguen noves paraules al seu vocabulari. D’igual manera, els estudiants Suzuki repeteixen les peces que aprenen, ampliant així el seu repertori.

 

  • Encoratjar.

Igual que amb el llenguatge, els esforços del xiquet per a aprendre a tocar un instrument s’han d’elogiar. Cada xiquet aprèn al seu propi ritme. Això crea un ambient plaent per al xiquet, el pare i el professor. S’estableix també una atmosfera general de generositat i cooperació en animar als xiquets a donar suport als esforços d’altres estudiants.

 

  • Aprendre amb altres xiquets.

La participació en classes grupals i xicotets concerts, a més de les seues pròpies lliçons individuals, motiva als xiquets en gran manera. Gaudeixen en observar altres xiquets en diversos nivells, aspirant a arribar al nivell dels estudiants més avançats, compartint els seus desafiaments amb els seus companys.

 

  • Repertori gradual.

Els xiquets no practiquen exercicis per a aprendre a parlar, sinó que aprenen usant el llenguatge per a comunicar-se i expressar-se. Amb el mètode Suzuki, els estudiants aprenen conceptes i habilitats musicals en el context de la música. Les dificultats i habilitats a adquirir apareixen progressivament dins de les peces, interioritzant així aspectes tècnics de manera més fàcil i amena.

 

  • Posposar la lectura.

Als xiquets no se’ls ensenya a llegir fins que la seua capacitat per a parlar ha quedat ben consolidada. De la mateixa manera, els estudiants Suzuki han d’aconseguir un nivell de destresa bàsic tocant el seu instrument (postura, so, afinació, fraseig musical, etc.) abans que se’ls ensenye a llegir música.

T’agradaria saber més sobre el mètode Suzuki?

METODOLOGIA I-MUSI

Què és I-MUSI?

I-MUSI és un mètode d’aprenentatge musical progressiu, dinàmic i lúdic adaptat a les noves tecnologies. Un sistema innovador, una plataforma interactiva i un llibre de text, ajuden tant a nosaltres com a centre, com al professorat, a l’alumnat i a les famílies en el procés de l’aprenentatge musical. Un aprenentatge transversal que unifica en una sola metodologia la iniciació, el llenguatge musical, l’instrument i el conjunt instrumental.

Aplicacions a l'aula

Ens aporta una metodologia vivencial, organitzada i seqüenciada en un mateix entorn educatiu a través d’activitats variades, interactives i motivadores. Això ens permet, a nivell de direcció, tindre un control de l’estudi i de la progressió individualitzats de tots el nostre alumnat, a més d’oferir infinitat de recursos al nostre professorat per a aconseguir uns excel·lents resultats en les seues classes. Alguns d’aquests recursos són: una plataforma interactiva, per a treballar amb l’alumnat a l’aula o per a la pràctica a casa; una guia de la seqüenciació classe a classe i una altra de recursos didàctics; teoria en vídeos animats i locutats, que l’alumnat pot visualitzar tantes vegades com vulga en qualsevol lloc; o eines per a optimitzar el treball, tant a l’aula com a casa, amb les quals el nostre professorat podrà confeccionar paquets d’exercicis personalitzats i enviar-los per a l’estudi a casa.

Com naix I-MUSI?

I-MUSI és una metodologia pròpia creada per l’equip AD LIBITUM, especialistes en diferents metodologies específiques internacionalment reconegudes com Willems, Suzuki, Bapme, Gordon o Roland, entre d’altres. Després de molta observació, ens vam adonar que al nostre alumnat no li resultava especialment senzill ni motivador aprendre música, sobretot perquè a la ment li costa aprendre quan ha d’afrontar més d’una dificultat alhora. Per tant, portar a l’alumnat des d’un lloc A a un lloc B no sempre s’aconseguia amb èxit, ja que cadascú arribava a punts diferents. Va ser, llavors, quan el nostre objectiu va passar a ser que tots arribaren al mateix lloc, sense importar quan. Això implicava separar les fases del procés d’aprenentatge per a facilitar una millor comprensió de l’alumnat perquè tots arribaren a la seua meta amb èxit

 

Així, creem un sistema de treball organitzat en diferents fases, al qual anomenem les fases del procés d’aprenentatge per tal d’aconseguir una adquisició de continguts molt progressiva.

La clau de l'èxit

Amb I-MUSI generem rutes d’aprenentatge personalitzades per a cadascun dels alumnes i així detectem els punts del camí amb possibles obstacles. Això ens facilita recalcular la ruta per a ajudar-los a arribar al destí de manera còmoda, àgil i motivadora, obtenint el major rendiment possible.

Garanties I-MUSI

A més que tots els materials i recursos estan implantats amb èxit a l’aula, testats amb alumnat de tots els nivells i desenvolupats per tot un equip de professionals experimentats en l’àmbit docent musical, els resultats obtinguts amb la nostra metodologia són tals que I-MUSI ha sigut premiat pel Ministeri d’Educació com un dels 10 millors projectes d’innovació educativa i actualment està implantat en centenars de centres musicals a nivell nacional en les especialitats d’iniciació i llenguatge musical. A més, compta amb noves àrees en desenvolupament com ara instrument i conjunt instrumental.

Centres en els quals està implantat:

¿Vols saber més sobre I-Musi?

ETAPA DE ELEMENTAL

3-6 años

En AD LIBITUM tenemos muy presente que la música durante los primeros seis años de vida es esencial para el desarrollo integral de los niños. No importa si queremos que lleguen a ser grandes músicos o no, sino que lo que realmente importa es que desde el nacimiento hasta los seis años,estos experimentan un rápido crecimiento y aprendizaje, y es en ese momento en el que la música puede desempeñar un papel fundamental.

 

Sabemos que desde los primeros días de vida, los bebés son atraídos por los sonidos y ritmos que los rodean. La exposición temprana a la música puede estimular su desarrollo cerebral, mejorar las habilidades lingüísticas y sociales, así como fomentar la creatividad y la expresión emocional. Por ello, ofrecer formación musical desde prácticamente el momento del nacimiento, es algo que no faltará nunca en nuestro plan de estudios.

Además, si queremos que nuestros hijos e hijas, tengan una formación musical completa, la música en la primera infancia ofrece una forma divertida y accesible de aprendizaje, promoviendo el desarrollo integral de los niños y sentando las bases para un amor duradero por la música en el futuro.

 

En resumen, podemos afirmar que la música durante los primeros seis años de vida es una poderosa herramienta de desarrollo que estimula el crecimiento cognitivo, lingüístico, físico, social y emocional de los niños, brindándoles una base sólida para su aprendizaje y bienestar en general.

Conoce nuestro plan de estudios de o a 6 años:

3 años

INICIACIÓN SENSIBILIZACIÓN (Método I-MUSI) 

1 sesión de 45’ a la semana

 

INSTRUMENTO MÉTODO SUZUKI

(Violín, piano, violonchelo)  

  • 1 sesión de 30’ individual a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica y foros educativos 
  • Clases de grupo
    Recitales

4 años

INICIACIÓN 1 (Método I-MUSI)
1 sesión de 60’ a la semana

INSTRUMENTO MÉTODO SUZUKI
(Violín, piano, violonchelo)

  • 1 sesión de 30’ individual a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica y foros educativos
  • Clases de grupo
    Recitales

PERCUSIÓN “MENUTS”

  • 1 sesión de 30’ a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica
  • Clases de grupo

5 años

INICIACIÓN 2 (Método I-MUSI)
1 sesión de 60’ a la semana

 

 

INSTRUMENTO MÉTODO SUZUKI
(Violín, piano, violonchelo y flauta)

 

  • 1 sesión de 30’ individual a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica y foros educativos
  • Clases de grupo
  • Recitales

 

 

PERCUSIÓN “MENUTS”


1 sesión de 30’ a la semana con la madre o padre
Formación de padres teórico práctica
Clases de grupo

6 años

INICIACIÓN 3 (Método I-MUSI)
1 sesión de 60’ a la semana

 

INSTRUMENTO MÉTODO SUZUKI 

Violín, piano, violonchelo y flauta)

 

  • 1 sesión de 30’ individual a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica y foros educativos
  • Clases de grupo
  • Recitales

 

CLARINET, SAXO, TROMBÓN, TROMPA, TROMPETA Y PERCUSIÓN “MENUTS”

 

  • 1 sesión de 30’ a la semana con la madre o padre.
  • Formación de padres teórico práctica.
  • Clases de grupo.

ETAPA DE INICIACIÓN

3-6 años

En AD LIBITUM tenemos muy presente que la música durante los primeros seis años de vida es esencial para el desarrollo integral de los niños. No importa si queremos que lleguen a ser grandes músicos o no, sino que lo que realmente importa es que desde el nacimiento hasta los seis años,estos experimentan un rápido crecimiento y aprendizaje, y es en ese momento en el que la música puede desempeñar un papel fundamental.

 

Sabemos que desde los primeros días de vida, los bebés son atraídos por los sonidos y ritmos que los rodean. La exposición temprana a la música puede estimular su desarrollo cerebral, mejorar las habilidades lingüísticas y sociales, así como fomentar la creatividad y la expresión emocional. Por ello, ofrecer formación musical desde prácticamente el momento del nacimiento, es algo que no faltará nunca en nuestro plan de estudios.

Además, si queremos que nuestros hijos e hijas, tengan una formación musical completa, la música en la primera infancia ofrece una forma divertida y accesible de aprendizaje, promoviendo el desarrollo integral de los niños y sentando las bases para un amor duradero por la música en el futuro.

 

En resumen, podemos afirmar que la música durante los primeros seis años de vida es una poderosa herramienta de desarrollo que estimula el crecimiento cognitivo, lingüístico, físico, social y emocional de los niños, brindándoles una base sólida para su aprendizaje y bienestar en general.

Conoce nuestro plan de estudios de o a 6 años:

3 años

INICIACIÓN SENSIBILIZACIÓN (Método I-MUSI) 

1 sesión de 45’ a la semana

 

INSTRUMENTO MÉTODO SUZUKI

(Violín, piano, violonchelo)  

  • 1 sesión de 30’ individual a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica y foros educativos 
  • Clases de grupo
    Recitales

4 años

INICIACIÓN 1 (Método I-MUSI)
1 sesión de 60’ a la semana

INSTRUMENTO MÉTODO SUZUKI
(Violín, piano, violonchelo)

  • 1 sesión de 30’ individual a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica y foros educativos
  • Clases de grupo
    Recitales

PERCUSIÓN “MENUTS”

  • 1 sesión de 30’ a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica
  • Clases de grupo

5 años

INICIACIÓN 2 (Método I-MUSI)
1 sesión de 60’ a la semana

 

 

INSTRUMENTO MÉTODO SUZUKI
(Violín, piano, violonchelo y flauta)

 

  • 1 sesión de 30’ individual a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica y foros educativos
  • Clases de grupo
  • Recitales

 

 

PERCUSIÓN “MENUTS”


1 sesión de 30’ a la semana con la madre o padre
Formación de padres teórico práctica
Clases de grupo

6 años

INICIACIÓN 3 (Método I-MUSI)
1 sesión de 60’ a la semana

 

INSTRUMENTO MÉTODO SUZUKI 

Violín, piano, violonchelo y flauta)

 

  • 1 sesión de 30’ individual a la semana con la madre o padre
  • Formación de padres teórico práctica y foros educativos
  • Clases de grupo
  • Recitales

 

CLARINET, SAXO, TROMBÓN, TROMPA, TROMPETA Y PERCUSIÓN “MENUTS”

 

  • 1 sesión de 30’ a la semana con la madre o padre.
  • Formación de padres teórico práctica.
  • Clases de grupo.